Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag.
Deze internationale VN-dag heeft als doel het grote publiek correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Inspanningen die vandaag meer dan ooit nodig zijn. Zowat elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose diabetes en het aantal diagnoses neemt alleen maar toe.
Vormen Diabetes:
Er zijn 2 types diabetes:
- Type 1 diabetes:
Hierbij valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de pancreas aan, waardoor ons lichaam niet of onvoldoende insuline aanmaakt.
Meestal vastgesteld bij kinderen of jongvolwassenen en treft minder dan 10% van de mensen met diabetes.
De symptomen treden meestal op korte tijd op en zijn doorgaans zeer uitgesproken: veel plassen, dorst, vermageren en vermoeidheid.
- Type 2 diabetes
Hierbij zijn de cellen in uw lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. Dit ontstaat voornamelijk bij volwassenen (> 40 jaar).Deze vorm komt veruit het meeste voor en kan in zeker mate voorkomen worden.
De symptomen hiervan zijn: grote dorst en droge mond, vaak plassen , vermoeidheid en energiegebrek, gewichtsverlies, tintelingen en gevoelloosheid ter hoogte van voeten en handen, wazig zicht, vertraagde wondheling.

Risicofactoren voor type 2 diabetes
- overgewicht of obesitas
- ongezonde leefstijl: te weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding, roken
- leeftijd
- erfelijke aanleg
- verhoogde bloedsuikerwaarden (‘prediabetes’)
- hoge bloeddruk
Hoe beperk je zo goed mogelijk je eigen risico?
- Eet zo veel mogelijk gezond en gevarieerd (met voldoende groenten en fruit)
- Beweeg dagelijks voldoende (minstens 30 minuten)
- Vermijd overgewicht
- Rook niet (meer)
Je huisapotheker kan jou daarover uiteraard tal van tips en advies geven.

Complicaties diabetes
Het is van groot belang om je medicatie voor diabetes goed te nemen! Diabetes kan op lange termijn immers leiden tot ernstige klachten en schade aan verschillende organen als hij niet (voldoende) behandeld wordt.
INFECTIES
Mensen met diabetes die hun suikerwaarden niet onder controle houden, hebben meer last van infecties die bovendien minder goed en trager genezen.
BLOEDVATEN
Een te hoog suikergehalte in het bloed werkt vernauwing van de bloedvaten in de hand. Die vernauwing kan leiden tot schade aan de kleine bloedvaten, onder andere ter hoogte van de ogen (met risico op blindheid) en de nieren.
Het kan ook schade veroorzaken ter hoogte van de grote bloedvaten, wat de kans op hart en vaatziekten vergroot.
ZENUWEN
Diabetes kan de zenuwen beschadigen, we spreken in dat geval van neuropathie. Het kan gaan om aantasting van de zenuwbanen ter hoogte van:
- Voeten en benen
Symptomen van zenuwbeschadiging zijn verdoofd gevoel, branderigheid, verlies van warmte- of koudegevoel, tintelingen, pijn, krampen en zelfs volledig verlies van gevoel.
Dit houdt ernstige risico’s in voor onbehandelde wonden die kunnen leiden tot gedeeltelijke amputatie.
- Geslachtsorganen
Wat bij mannen kan leiden tot impotentie en bij vrouwen tot droogheid van de vagina en verlies van gevoel.

Bronnen:
APB
Thuisarts.nl
Diabetes liga